AKIPARLA: LA FORÇA DE LA PARAULA
- Educant per un nou món
- 1 may 2020
- 5 Min. de lectura
AKIPARLA: La força de la paraula és una col·lecció amb discursos inspiradors:

MALALA YOUSAFZAI
SI'AHL TED PERRY
SEVERN CULLIS-SUZUKI
JOSÉ MUJICA
El fi d'aquests post és que totes i tots vosaltres tingueu les ressenyes de cadascun dels llibres d'Akiarabooks en un mateix llocs i, que tots aquells que no tingueu instagram pogau gaudir-los i apropar-vos als diferents discursos que han fet aquestes persones. Començarem amb Malala Yousafzai, seguirem amb Si'ahl / Ted Perry, seguidament amb Severn Cullis - Suzuki i, finalment, amb José Mujica. A més a més, vos recomanaré alguna cançó, alguna pel·lícula relacionades amb els llibres.
MALALA YOUSAFZAI
Editorial: @akiarabooks
Comentari: Clara Fons Duocastella
Il·lustració: Yael Frankel
Edició: bilingüe (cat/eng)

Hui parlarem del llibre de Malala, on se'ns presenta el Discurs d'acceptació del Premi Nobel de la Pau pronunciat a Oslo l'any 2014. "Quan Malala Yousafzai tenia 15 anys, va ser atacada pels talibans perquè defensava el dret de les noies a rebre educació. Va sobreviure a múltiples operacions i la seua veu ha esdevingut un referent mundial dels drets humans i, especialment, del dret a l'educació.
En el seu discurs explica la seua història, que és la història de milions de noies que viuen en situacions de discriminació o de conflicte." A l'última part del llibre, Clara Fons realitza un comentari analitzant la vida de Malala i diferents aspectes com la situació política de Pakistan, el dret a l'educació arreu del món, entre d'altres.
🌷Aquest premi no és només per mi. És per als infants oblidats que volen educació. És per als infants espantats que colen pau. ÉS per als infants sense veu que volen canvis.
🌷 L'educació és una de les meravelles de la vida... i és ben necessària. .
En definitiva, aquest llibre és un cant d'esperança, és un llibre que en encoratja a alçar les nostres veus, a lluitar pels nostres drets, especialment els drets dels infants i, de les noies, a qui se'ls ha privat i encara se'ls priva de molts drets com és l'educació.
"No estar alfabetitzada no vol dir només no saber llegir ni escriure, sinó que implica no poder ser una ciutadana lliure: crítica i responsable, amb possibilitat d'interactuar amb el món i les seves institucions."
RECOMANACIONS:
Pel·lícula/llibre He named me Malala.
Fragment narrat del llibre per una companya, amiga i mestra.
La història de Malala en dibuixos:
Cançó: La mestra - Zoo
SI'AHL TED PERRY
Editorial: @akiarabooks
Comentari: Jordi Pigem
Il·lustració: Neus Caamaño
Edició: bilingüe (cat/eng)

Hui parlarem del llibre de SI'AHL / Ted Perry, on se'ns presenta el Discurs pronunciat pel cap indígena SI'AHL el 1854, recreat per Ted Perry el 1970.
"L'ecologia i l'espiritualitat caracteritzen la visió de la natura dels pobles indígenes. El gener de 1854 el cap indígena Si'ahl va fer un eloqüent discurs explicant perquè la terra no es pot vendre. Des del segle XIX s'han fet molts intents de recrear les paraules perdudes de Si'ahl. Aquí presentem, la versió més fiable".
Aquest llibre ens parla de la importància d'estimar la nostra terra, de cuidar-la i de respectar-la. Ens parla com l'home blanc vol comprar les terres per saquejar-les, construir, substituir lo natural per lo artificial. Jordi Pigem comenta que això "ens ha portat a un laberint cada vegada més insostenible, ecològicament i psicològicament".
𝐂𝐨𝐦 𝐪𝐮𝐞 𝐧𝐨 𝐝𝐞𝐢𝐱𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫 𝐞𝐥 𝐬𝐞𝐮 𝐥𝐥𝐢𝐭, 𝐥'𝐡𝐨𝐦𝐞 𝐛𝐥𝐚𝐧𝐜 𝐦𝐨𝐫𝐢𝐫𝐚 𝐮𝐧𝐚 𝐧𝐢𝐭 𝐚𝐬𝐟𝐢𝐱𝐢𝐚𝐭 𝐩𝐞𝐫 𝐥𝐚 𝐬𝐞𝐯𝐚 𝐛𝐫𝐮𝐭í𝐜𝐢𝐚.
Aquesta conquesta del territori, comenta que també ha anat acompanyada per la conquesta dels pobles indígenes. La terra és la seva mare, "és part essencial de la seua identitat i dona sentit a les seves vides".
A més, en la part final del llibre també ens parla de com moltes entitats s'han aprofitat publicant diferents discursos i posant en boca de Si'ahl paraules que no encaixen amb el que ell, veritablement, va dir. L'únic fi que tenien era seguir interessos propis.
"𝐍𝐨 𝐞𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐩𝐞𝐫 𝐝𝐚𝐦𝐮𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐱𝐚𝐫𝐱𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐯𝐢𝐝𝐚, 𝐬𝐢𝐧𝐨 𝐪𝐮𝐞 𝐞𝐧 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐦 𝐩𝐚𝐫𝐭, 𝐢 𝐪𝐮𝐞 𝐧𝐨 𝐞𝐬 𝐩𝐨𝐭 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐫𝐚𝐫 𝐥𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐢𝐱𝐚 𝐦𝐚𝐧𝐞𝐫𝐚 𝐪𝐮𝐞 𝐧𝐨 𝐞𝐬 𝐩𝐨𝐭 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐫𝐚𝐫 𝐨 𝐯𝐞𝐧𝐝𝐫𝐞 𝐞𝐥 𝐜𝐞𝐥."
RECOMANACIONS:
Cançó: Ciutadà il·legal - Andreu Valor
Cançó: No sé odiar però vull - Andreu Valor
SEVERN CULLIS-SUZUKI
Editorial: @akiarabooks
Comentari: Alex Nogués
Il·lustració: Ana Suárez
Edició: bilingüe (cat/eng)

Hui parlarem del llibre de SEVERN CULLIS-SUZUKI, on se'ns presenta el Discurs pronunciat a la cimera de la terra celebrada a Rio de Janeiro el 1992.
"Severn Cullis-Suzuki tenia només dotze anys quan es va adreçar a tot el món: Què li estem fent a la Terra, la nostra llar? Fins a on pot arribar la cobdícia de l'ésser humà? La petita SEVERN va fer enrojolar els dirigents mundials i els va demanar que fossin coherents, que els seus actes reflectessin les seves paraules. Un discurs emotiu, ple de veritats tan senzilles com reveladores, i avui encara més actual que quan va ser pronunciat". Severn Cullis-Suzuki formava part d'ECO, una organització infantil que lluitava per el medi ambient. Des de ben menuda, amb 12 anys, aquesta xiqueta va ser capaç d'obrir el món de la societat d'aquell temps o, aquestes van ser les seues intencions. Amb el seu discurs, volia cridar en nom de tots aquells xiquets i xiquetes que pateixen fam, en nom dels animals maltractats i en nom de la Terra, on abunda la contaminació.
Jo somiava que algun dia veuria les bandades d'animals salvatges, les jungles i els boscos plujosos plens d'aus i papallones, però ara em pregunto si encara hi seran perquè els meus fills puguin arribar a veure mai.
Per això, aquest llibre, aquest discurs ens anima a actuar, a lluitar amb un objectiu comú: cuidar la nostra Terra, la natura, la Vida, frenar l'escalfament global, la tala de boscos... Si tot això ho férem, aconseguiríem un món meravellós.
A més a més, Alex Nogués realitza un comentari del discurs on analitza diferents aspectes com l'alè de lluita i il·lusions de Severn Suzuki,

Talar un bosc que ha trigat centenars d'anys a crèixer significa privar d'aquest bosc diverses generacions. Privar-les de l'aire que els arbres netegen, de l'aigua que retenen, de l'ombra que fan, del paisatge, dels passejos, dels fruits, de la llenya. privar-les del bosc és privar-les de la tardor i la primavera, dels jocs, de les branques que fan possible fer una cabana.
RECOMANACIONS:
Anar al vostre lloc preferit (bosc, muntanya...) i abraçar, sentir i estimar la natura.
Cançó: Tot està per fer - Marcel Lázara i Julia Arrey.
Cançó: Línies en el cel elèctric - Mireia Vives i Borja Penalba.
JOSÉ MUJICA
Editorial: @akiarabooks
Comentari: Dolors Camals
Il·lustració: Guridi
Edició: català

Hui parlarem de l'últim llibre de la col·lecció d'@akiarabooks. Em fa pena, perquè són uns llibres que m'han agradat molt i, a més a més, les il·lustracions eren tan boniques que et feien endinsar-te i sentir-te part dels discursos. José Mujica, des que era xiquet, somniava per canviar el món. Mujica volia aconseguir una societat més lliure i creu, fermament, que viure en una societat més justa és possible. Lluita per buscar la tolerància.
"La tolerància és fonamental per poder conviure en pau i entenent que, en aquest món, tots som diferents".
Ens parla de la societat consumista i capitalista en la que vivim on, els humans, tansols hem nascut per "consumir i consumir i, quan no podem fer-ho, hem de suportar la frustració, la pobresa i, fins i tot, l'autoexclusió". Vivim en una cultura dirigida per l'acumulació i el mercat.
Finalment, ens recomana viure plenament des de la senzillesa, ja que tan sols així cercarem la vertadera felicitat i llibertat. Així que no malgastem el nostre temps. Fem allò que més ens agrada, cerquem moments per sentir-nos lliures. Compartim amb els altres, sentim, vivim...
"La vida humana és un miracle, estem vius per miracle i no hi ha res més valuós que la vida. El nostre deure biològic és, per sobre de tot, respectar la vida i tenir-ne cura, procrear-la i entendre que l'espècie és el nostre nosaltres".
RECOMANACIONS:
Pel·lícula Human - Yann Arthus-Bertrand.
Frágil equilibrio - Guillermo García López.

Comments